Wat zijn altcoins?

Wat zijn altcoins? Het woord altcoin bestaat uit de woordencombinatie alternative bitcoin. Het is dus een enorm containerbegrip voor alle coins buiten bitcoin, en eigenlijk is de term altcoin te algemeen om alle andere coins onder te scharen.

Altcoins hebben een nauw verwantschap met bitcoin, dat zie je ook terug in de koers. Bitcoins marktdominantie is ongeveer 53 procent. Dat betekent dat 53 procent van de waarde van alle cryptocurrency, bestaat uit bitcoin.

Het is dan ook niet gek dat de koers van bitcoin leidend is voor de koers van bijna alle andere coins. Zit bitcoin in een zogenaamde bullrun, waar de waarde dagelijks omhoog gaat? Dan volgen vrijwel alle altcoins direct. Dat werkt ook de andere kant op. Als de waarde van bitcoin afneemt, dan wordt de waarde van altcoins meegesleurd.

Wat zijn altcoins

Duizenden altcoins

Er zijn duizenden altcoins maar de meesten zijn niet heel bijzonder (daar kom ik zo op terug), en veel van deze coins overleven ook niet heel erg lang. Een van de alleroudste alt coins is Litecoin. Deze munt doet het verrassend goed en staat al jaren in de top 10 van meest waardevolle munten.

Veel bitcoin-enthousiastelingen dachten vroeger dat vrijwel geen enkele altcoin een kans van slagen heeft omdat ze niet kunnen wedijveren met de infrastructuur die bitcoin wel heeft.

Maar daarmee doe je altcoins te kort, ze spelen namelijk een belangrijke rol, ook in de ontwikkeling van bitcoin.

Decentralisatie is een van de belangrijkste eigenschappen en doelen van bitcoin, en alle altcoins bij elkaar zorgen juist voor meer decentralisatie in cryptoland. Bovendien kunnen ontwikkelaars op het netwerk van altcoins experimenteren met nieuwe en unieke functies die bitcoin niet heeft. Mochten deze succesvol zijn, of er veel vraag naar zijn, dan kunnen ontwikkelaars van bitcoin deze functies overnemen.

Ook is een beetje concurrentie in een open markt niet verkeerd, maar juist gezond. Alt coins geven gebruikers van cryptocurrency alternatieve opties en dwingt Bitcoin’s ontwikkelaars om actief te blijven en te blijven innoveren.

Bron: btcdirect.eu